Kaip Valgyti ir Lieknėti

Kaip valgyti ir lieknėti

Kaip valgyti ir lieknėti, svajoja visi, kurie nepraradę humoro jausmo ir pasiryžę ieškoti išeičių. Viską galima suderint, jei mes tam pasiryšime ir nepamesime kelio dėl takelio.

Kodėl mes valgome?


Yra keletas priežasčių, kurios skatina mus valgyti.

Pagrindinė priežastis


Mes be maisto negalim funkcionuoti. Keletas savaičių be maisto, geriant tik vandenį iškamuotų mus. Mes negalėtumėm atlikti paprasčiausių užduočių.

Maistas reikalingas judėjimui, protavimui, ir vystymuisi. Nesvarbu koks jūsų amžius, ląstelės gimsta, dauginasi ir žūsta. Medžiagos, gaunamos iš maisto, reikalingos visiems šiems procesams. Vitaminai, mineralai, baltymai, angliavandeniai, riebalai, enzimai reikalingi medžiagų apykaitai.

Maisto pagrindinė funkcija yra užtikrinti  kokybišką, savalaikį ir pastovų medžiagų tiekimą kūnui. Daugiau nieko.

Kodėl mes valgome savo emocijas?


Deja, jūs žinote, kad maistas daugumai žmonių suteikia nusiraminimą, džiausmą, ir paguodą.

Galima būtų pagalvoti, kad traškučiai, alus ar pica išspręs mūsų problemas, kai patiriame neigiamas emocijas. Kelios minutės malonumo, o po to keli papildomi  kilogramai. Kur jūs čia matote problemos sprendimą?

Emocijos tam ir yra, kad mes jaustumėm ką mums reikia keisti.

Jei pykstam, tai tada ir nagrinėkim kodėl pykstam. Vaikai krenta ant grindų, laužo žaislus, rėkia, klykia, cypia arba kandžiojasi. Žinoma ne dauguma,  bet tie kurie nesupranta kodėl jų norai nepatenkinami. Suaugusieji  šlamščia viską iš eilės pamiršdami kad galima panaudoti aukso kasyklas tarp ausų problemoms išspręsti.

Mes, suaugę turėtumėm buti protingesni už vaikus. Deja. Vien ta prasme, kad mums kažką reikia daryti, tai  verčia užsispirti. Mes geriau pasirinksim staigų variantą, kuris atneša laikiną palengvėjimą, nei paanalizuosim priežastis, kas mus verčia pykti, nervuotis ar būti įsibaiminusiems.

Tur būt girdėjote kad geriausias būdas išvengti uždelsto veikimo pasekmių, yra pažiūrėti baimei  į  akis.

Tai metafora, bet jei mes šaltai  panagrinėsite kas mums netinka, mes pajudėsime iš  šviežio cemento duobės. Kodėl? O todėl kad įpročiai yra kaip antras prigimimas. Kuo ilgiau mes jų laikomės tuo tvirčiau jie įsitvirtina. Jie laiko mus cementuotus į tų pačių veiklos modelių rėmus ir neleidžia pasijudinti iš vietos. Mes įcementuoti. Sėkmingai, bet neįdomiai.

  Keiskime įpročius


Prasti įpročiai neleidžia mums pakeist gyvenimo būdo, tuo pačiu ir išvaizdos ar charakterio bruožų.

Kai mes išsiaiskinsime priežastis kodėl mes persivalgom ir kodėl mus traukia prastos kokybės maistas, mes galėsime džiaugtis kokybišku maistu ir tuo pačiu lieknėti.

Atrodytų keista, tačiau ar jūs matėte apkūnius žmones geros nuotaikos? Taip, jie neverkia ar nepyksta, tačiau viduje jie jaučia širdgėlą ir nepasitenkinimą. Tam pašalinti, jie griebiasi nusiraminimo. Saldumynai, gazuoti gėrimai, perdirbtas maistas sveikatos nesuteikia, nes tai tuščias maistas.

Organizmas jaučia kad trūksta gyvybiškai svarbių medžiagų. Mes valgome daugiau bet negauname su maistu tai ko reikia. Svoris auga, mes pykstam, silpstam ir dar pasigaunam lėtines ligas.

Diabetas, uždegimai, sąnarių ligos gresia, kai žmonės turi per daug virsšvorio.

Ką daryti?


  • Išanalizuokite priežastis kodėl jūs persivalgote
  • Pašalinkite jas
  • Valgykite mažai apdorotą maistą, vartokite daug daržovių, augalinių baltymų, skaidulų. Įtraukite mineralus, vitaminus ir probiotikus. Jie suteiks gyvybiškai svarbias medžiagas.
  • Judėkite. Kiekvieną dieną atlikite lankstumo ir svorio pratimus pagal savo pajėgumą.

Pertraukų svarba


Pasistenkite padaryti pertraukas tarp valgymų. Keturios valandos tarp valgių išsaugos kepenis ir neleis atsidėti riebalams. Jei jūs valgote tarp pertraukų, trukdote imuninei sistemai, nes ji pastoviai turi siųsti limfocitus link skrandžio.

Taip pat užkandžiai tarp pagrindinių valgių atsideda riebalų pavidalu. Kaip tai vyksta? Kepenys  saugo gliukozę glikogeno pavidalu kaip atsargas. Jei jūs darote pertraukas tarp valgių, kepenys sunaudoja esantį glikogeną, paversdamos jį  gliukoze. Ši patenka į kraują kai gliukozės lygis pradeda sekti. Kai jūs užkandžiaujate, maisto perteklius atsideda kaip gliukozės perteklius riebalų pavidalu.

Jei jūs laikotės nuoseklios valgymų tvarkos, jūsų kasa neturi išskirti insulino. Jums negresia diabetas ir kitos chroniškos ligos, susijusios su maisto pertekliumi ir prasta kokybe.

Ryšio su kūnu praradimas


Suaugę dažnai neanalizuoja kodėl jie persivalgo ir kodėl jie pasirenka būtent tokį maistą. Mes neįsiklausome į save. Kodėl taip vyksta?

Visuomenės spaudimas


Daugumas iš mūsų patiria spaudimą iš draugų, kolegų, arba šeimos. Visa tai gali priversti ignoruoti kūno signalus. Todėl mes persivalgom, o po to griebiamės įvairių dietų. Gyvybiškai svarbių medžiagų trūkumas veda į  medžiagų apykaitos išbalansavimą. Ji gali sulėtėti ir todėl mes priaugame svorio.

Maisto apgaulingumas


Šiuolaikinis maistas yra pilnas įvairių cheminių priedų, kurie apgauna jusles ir skonio receptorius. Dabar yra pakankamai medžiagų,  kurios gali sukurti įvaizdį,  kad mes valgome būtent dešreles, nors ten mėsos išvis nėra. Tačiau skanu ir mes norime dar. Dabartinis maistas diametrialiai skiriasi nuo to, kurį valgė mūsų protėviai. Visa tai skatina svorio padidėjimą.

Pripratimas


Įvairūs cheminiai priedai sukelia priklausomybę. Chemikalai dirgina malonumo centrus smegenyse, taip nukreipdami mūsų dėmesį į šlamštiską maistą. Kūno ir smegenų siunčiami signalai išsibalansuoja. Mes turime panaudoti visą valią, norint pakeist valgymo įpročius.

Įpročių atsisakymas yra lydimas nemalonių pokyčių. Kūnas šalina toksinus, kurie gali sukelt galvos skausmus ar pykinimą. Kokybiškas maistas nestimuliuoja,  bet suteikia energiją ir teigiamą balansą.

Genetika


Genai gali iškrėsti pokštų. Mes jų negalime kontroliuoti. Tada sunkiau tvarkytis su hormonų kiekio svyravimu, smegenu aktyviųjų medžiagų svyravimu

Gyvenimas mieste


Stresas, triukšmas, įvairūs stimuliantai gali sutrukdyti poilsį bei miegą.

Išvada


  • Jūs turite atstatyti ryšį su savo kūnu ir pajausti siunčiamus signalus. Stenkitės valgyti tada, kai išalkę, pabaikite tada kai jaučiatės sotūs.
  • Papildykite  valgį daržovėmis, ypatingai šviežiomis. Daržovės turi skaidulų, kurios padeda šalinti toksinus. Skaidulos suteikia sotumo efektą. Jūs nebenorite valgyti.
  • Naudokite organinį maistą. Tai be chemikalų daržovės ir vaisiai, kiaušiniai ar mėsa.
  • Išmeskite cukrų ir perdirbtus aliejus iš raciono. Skaitydami maisto etiketes jūs matysite ką valgote.
  • Naudokite neperdirbtas sočiąsias riebiąsias amino rūgštis. Jas galite rasti sėmenyse, daigintose sėklose ir riešutuose.
  • Pašalinkite alkoholį iš raciono ir sumažinkite tokius stimuliantus kaip kava ir arbata.
  • Atlikite fizinius pratimus tiek kiek jūsų kūnui reikia.
  • Pailsėkite ir atstatykite jėgas. Raskite laiko kokybiškam miegui.
  • Pasistenkite pašalinti arba kiek galima sumažinti streso faktorius, tokius kaip triukšmas ar važiavimas eismo spūstyse.
  • Gerbkite ir mylėkite save. Nepykite ant savęs, jei iškart nepasiseka.

Kokios jūsų mintys lieknėjimo tema? Prašome palikti komentarą.

Leave a Comment