Ibogaine

Ibogaine

Ibogaine yra natūralus ekstraktas, gaunamas iš iboga krūmo, augančio Vakarų Afrikoje. Tai pati galingiausia psichodelinė medžiaga pasaulyje. Ibogaine yra  darinys, ekstraguotas iš Tabernanthe iboga krūmo šaknų, kurios turi dar daugiau savyje mažiau efektyvių psichodelinių medžiagų.



Iboga krūmai aptinkami Kamerūne ir Gabone. Pastarajame, apie 1920 metus, įsigalėjus Fang genčiai, ritualinis iboga naudojimas smarkiai padažnėjo. Fang gentis pradėjo taikyti Bwiti religiją, kurią jau praktikavo daug mažesnė Matsongo gentis.

Bwiti religija yra tradicinio tikėjimo į gyvūnų ir augalų dvasias, protėvių garbinimo ir krikščionybės suma.

Bwiti religija yra sunkiai charakterizuojama, kadangi nėra hierarchijos, rašytinių šaltinių. Kiekviena Bwiti bažnyčia veikia autonomiškai, nors dauguma jų asocijuojasi su bažnyčia motina.

Ibogaine tyrėjai, lankydamiesi Gabone ir kalbėdamiesi su Bwiti šamanu, išgirdo jo nuomonę, kad iboga krūmas yra gyva dvasia, turinti savo protą ir valią.

Bwiti sekėjai naudoja iboga krūmo dalis dviem atvejais. Tai savaitinės ceremonijos ir tada, kai ištinka krizės įvairiais gyvenimo atvejais.

Žmonės, kurie dalyvavo ritualuose, jautėsi ramūs, patenkinti ir  laimingi praėjus daugeliui dienų po vartojimo.

Bwiti religija atsirado per pastarajį šimtmetį, kai Gabonas patyrė kolonizacijos pasekmes. Skirtingos Bwiti bažnyčios naudoja kitaip iboga nei likusios. Tai priklauso nuo jų pačių istorijos, pasirinkimo ir aplinkybių.

Vakariečiai turi būti kūrybingi ir pasirinkti kaip naudoti šią medžiagą. Žmonių poreikiai keičiasi laikui bėgant. Užuot einant tik vienu keliu, reikia žiūrėti kas tinka labiausiai  mums patiems, o ne kitiems.

Iboga, kurio natūralus ekstraktas yra Ibogaine, gali suteikti palengvėjimą krizių atvejais,norint atsikratyti priklausomybių, tačiau neišsprendžia problemų, kurios kyla žmonėms gyvenime.


Ibogaine istorija susijusi su trim asmenimis. Vienas iš jų yra Howard Lotsof, kuris atsitiktinai atrado ibogaine 1962 metais. Jis gavo dozę iš  draugo, kai jam buvo devyniolika ir buvo heroino naudotojas. Suvalgius ibogaine, jis vėliau patyrė intesyvius vaikystės išgyvenimus. Po tridešimt šešių valandų jis išėjo iš buto, norėdamas pasivaikščioti. Pažvelgęs į dangų suprato, kad jis nieko nebebijo. Taip pat pranyko heroino poreikis.

Tokiu būdu prasidėjo Lotsof pažintis ir ibogaine tyrimai bei pagalba kitiems žmonėms. Taip pat jis įkūrė nepelno organizaciją, kuri užsiėmė ibogaine reklama. Jis rašė straipsnius, rengė pokalbius, konferencijas ir susitikimus su visuomene.

Daugumas žmonių, kurie susiję su ibogaine, mano, kad Horward Lotsof yra ibogaine judėjimo pradininkas.

Sekantis žymus ibogaine tyrėjas, propaguotojas ir partneris yra Eric Taub. Jis sukūrė ibogaine tiekėjų infrastruktūrą Vakarų pusrutulyje. Eric Taub išgirdo apie ibogaineLotsof vieno pokalbio metu. Praleidęs keletą metų mokantis apie ibogaine, jis išvyko į Afriką nusipirkti dozių.

Deja, ekstragavimo procesas buvo brangus. Tai buvo apie tūkstantis penki šimtai dolerių už vieną dozę. Nusipirkęs trylika dozių, Eric Taub grįžo atgal į JAV. Jis paskelbė straipsnį Naujojo Amžiaus (New Age) žurnale Magical Blend. Greitai pasipylė žmonių prašymai padėti išsivaduoti nuo priklausomybių.

Atsiradus internetui ir sukūrus tinklalapį, informacija apie ibogaine teikiamą naudą pasklido greitai. Eric Taub per sekantį dešimtmetį padėjo apmokyti žmones ir įkurti praktikas darbui su kenčiančiais nuo priklausomybių.

Praktikos buvo įkurtos Brazilijoje, Olandijoje, Kosta Rikoje, Gvatemaloje, Tailande ir keliuose Meksikos miestuose.

Eric Taub paskaičiavo, kad jis apmokė daugiau kaip 750 žmonių. Klinikos, kurios dirbo kartu su juo, apmokė dar papildomai 1400. Tiekėjai, kuriuos jis aprūpindavo ibogaine, apmokė tūkstančius žmonių.

Eric Taub vengė viešumo, tačiau Dimitri Mugianis buvo visiška priešingybė.


Dimitri Mugianis gimė graikų imigrantų šeimoje. Nuo vaikystės buvo įnikęs į narkotikus. Laimei, jis mėgo muziką. Suėjus dvidešimčiai metų, jis atsirado Niujorke, kur pritapo muzikantų, artistų, ir žmonių, naudojančių narkotikus, bendruomenėje.

Jis pamatė naikinimo pasekmes savo draugų tarpe. Jis pats bandė sustoti, tačiau, daug kartų mėginant jam nepasisekė.

Narkotikų vartojimas jį privedė iki to, kad jis susigadino sveikatą, prarado kūrybiškumą muzikos srityje. Jis kursavo tarp Niujorko ir Detroito, norėdamas atsikratyti žalingų įgūdžių, tačiau nesisekė.

Dimitri persikėlė į tėvų namus, kur įrengtame rūsyje gyveno kaip zombis. Jis norėjo grįžti į Graikiją numirti, tačiau neturėjo pinigų nei sveikatos. Norėdamas tapti nepriklausomu nuo narkotikų, jis pradėjo ieškoti, kas jam galėtų padėti.

Dimitri Mugianis susitiko su Eric Taub, kuris nukreipė į Amsterdamo kliniką. Gijimas buvo fiziškai ir protiškai alinantis, tačiau po ibogaine sesijos jis atsikratė priklausomybės.

Grįžęs į Detroitą, po kelių mėnesių jis rado terapistą, užsirašė į dvylikos žingsnių programą, gavo darbą ir vėl susidomėjo muzika.

Po dviejų  nepriklausomybės nuo narkotikų metų, jis vėl susirado Eric Taub ir paprašė apmokyti, kaip padėti kitiems žmonėms.

Pagalba kitiems

Nuo to laiko jis padėjo šimtams žmonių, kenčiantiems nuo priklausomybių įvairiems narkotikams. Dimitri dalyvavo dokumentiniuose filmuose, tokiuose kaip I Am Dangeruos with Love, Drugs, Inc. epizode, Vice epizode, segmente This American Life.

Dimitri Mugiani pastoviai dalyvauja konferencijose, radijo pokalbiuose, aiškindamas apie priklausomybes ir ibogaine teikiamą naudą.

Be šių trijų žmonių, kurie padėjo pagrindus ibogaine judėjimui, yra žinomi Claudio Naranjo, psichologas, kuris populiarino Enneagram San Franciske, Debora Mash, PhD, atlikusi šimtus klinikinių tyrimų, Ken Alper, MD, Niujorko Universiteto psichiatras, tiriantis  18-MC, sintetinę ibogaine versiją.

Joe Rogan, kurio video žiūri milijonai žmonių, paliečia priklausomybių problemą bei potrauminio streso poveikį. Kalbėdamiesi apie Ibogaine naudą žmonėms, Rogan ir veteranas Dakota Meyer vertina ekstrakto privalumus.

Joe Rogan pokalbis apie Ibogaine naudą

Ibogaine negydo priklausomybių, bet sustabdo potraukį vaistams ar kitiems dalykams. Taip, nepriklausomybės gali būti įvairios. Girdėjote apie kadaise populiarų X failai aktorių David Duchovny? Jam reikėjo gydytis nuo priklausomybės seksui.

Ibogaine vieno neužtenka tam, kad atsikratyti kenksmingų įpročių. Gyvenimo būdo pakeitimas, terapija naudojami norint galutinai atsikratyti žalingų nepriklausomybių.

Ibogaine naudojimo trukmė skirstoma į keturias fazes.


Kiekvienas ibogaine tiekėjas turi protokolus. Jie gali nežymiai skirtis vienas nuo kito, tačiau esmė lieka ta pati.

Ibogaine maža dozė duodama tada, kai žmonės pajunta narkotikų nenaudojimo simptomus.  Jei žmogus jaučiasi gerai, jis gauna taip vadinamą flood dozę. Ši didelė dozė panaikina abstinencijos simptomus ir potraukį narkotikams. Paprastai pirma fazė tęsiasi pusantros dienos.

Jei žmonės jaučiasi prastai, jie gauna mažas pastiprinimo dozes, taip vadinamas boosters.

Ibogaine užtenka valandos tam, kad pradėtų veikti ir dar vienos ar dviejų, kad rimtai padirbėtų.

Po keturių valandų, jau paėmus flood dozę, žmonės pasijunta, kad jų sąmonė pasikeitusi ir yra kitame lygyje.

Tyrėjų patirtis rodo, kad apsakyti žodžiais tai, kas vyksta neįmanoma. Tai nėra buitiniai dalykai, kaip sūrio skonis ar rožių kvapas.

Galima išskirti porą akcentų, kurie būdingi visiems, turėjusiems patirtį su ibogaine.

  •  Tai vizijos, kurios rodomos kaip kinas galvoje, nors žmonių matymas nepakinta.
  •   Patyrimai yra intensyviausi kada patirti gyvenime.

Žmonės išgyvena vaikystės traumas ir įvykius. Jie gali pajust skausmą ir išspręsti sukeltas problemas.


Ibogaine naudojimo patirtis visiems yra skirtinga. Vieni mato vizijas, kitus aplanko daug minčių. Vieni gali būti ramūs, kiti išsigandę. Vienus pykina ir norisi vemti, tačiau tuo pačiu kūnas jaučiasi gerai.

Praėjus dešimčiai  valandų po flood dozės, ibogaine intensyvumas sumažėja. Žmonės geriau jaučia savo kūną. Protas nebesijaučia taip,  kaip kad būtų patalpintas į kosminę raketą.


Ši fazė yra ne tokia intensyvi kaip pirmoji. Žmonės jaučiasi geriau, nes gali kontroliuoti mintis ir jausmus. Deja, šioje fazėje jaučiasi pavargimas visais lygiais. Peter Frank,  knygos Ibogaine Explained autorius , palygina protą su rankšluosčiu, gręžiamu kelis kartus.

Gana sudėtinga  koncentruotis ilgesniam laikui. Žmonės jaučiasi kaip jautrūs kūdikiai. Šiuo metu jie susiduria su proto  gelmėse esančiu turiniu.

Geriausia yra nesipriešinti esamai būklei. Patariama į visą procesą žiūrėti kaip į atostogas pastoviai užimtam protui.


Ji prasideda po vienos ar dviejų dienų, skaičiuojant nuo pagrindinės ibogaine dozės paėmimo. Ši fazė gali tęstis iki trijų mėnesių. Tai laikina būsena. Tai nėra nauja būklė.

Šios fazės metu patartina kreiptis į terapistą, turintį patirties konsultuojant žmones, atsikračiusius priklausomybių.

Svarbu, kad šis asmuo būtų gerbiamas ir būtų tokios pat lyties kaip ir tas kuriam reikia pagalbos.

Kas įdomu, kad po daugelio darbo metų daugumas  ibogaine tiekėjų pastebėjo, kad priklausomybės atsiranda esant neišspręstoms problemoms su tos pačios lyties tėvais.

Svarbu susieškoti grupę žmonių, kurie turėjo tokių pačių problemų. Tokiu būdu galima gauti paramą ir pagalbą, kai  ateina sunkus metas. Pagundų visada buvo ir bus.

Trečios fazės metu patartina rasti hobį, kuris patinka ir galima rimtai tuo užsiimti.

Tiekėjai, kurie dirba su žmonėmis trečios fazės metu, pasiūlo gydymosi planus ir kaip išvengti vėl atkristi. Jei laikomasi visų reikalavimų, žmonės atsikrato priklausomybių.


Ji prasideda po trijų mėnesių, kurie padeda žmonėms sugrižti į normalų gyvenimą ir likti švariems, nenaudojant chemikalų.

Šiuo metu grįžta emocinis skausmas, kuris buvo nuslopintas naudojant narkotikus. Priklausomybės prasideda, kai žmonės neišsprendžia savo problemų ir bando tai užslopinti naudodami narkotikus, alkoholį, pirkdami daiktus, kurių nereikia ar ieškant atgaivos keičiant partnerius.

Laikas nuo laiko pajaučiamas silpnas noras grįžti prie senų įpročių.

Jauni žmonės šiuo metu gali greičiau atkristi palyginus su vyresniais, kurie žino gyvenimo kainą ir  tai, kad jis nėra amžinas.

Tie,  kurie pakeičia gyvenimo stilių ir seka terapisto nurodymais, išlieka blaivūs. Skausmas išnyksta ir žmonės išsivaduoja iš priklausomybių.


Žmonės skirtingi. Vienas susitvarko su problemomis po vienos ibogaine sesijos, kitam prireikia kelių pakartojimų.


Daugumas žmonių naudoja ibogaine ne vien tik išsivaduoti nuo  priklausomybių narkotikams. Žmonės, norintys tobulėti dvasinėje ir psichologinėse srityse, renkasi ibogaine.

Sesijų laikas po ibogaine administravimo yra panašus, tačiau intensyvumas yra skirtingas. Žmonės gauna daug mažesnes dozes palyginus su tais, kurie vaduojasi iš narkotikų.

Žmonės po ibogaine naudojimo atranda, kad jie išsprendė problemas susijusias su keliamu skausmu. Dažnai būna kad tai visai ne tos priežastys, kaip žmonės manė.

Vienas patyręs asmuo pasakė:

 Ibogaine nesuteikia tau ko tu nori. Jis duoda tau tai ko tau reikia.

Galima sakyti, kad yra trys kategorijos, kurios gauna naudos, vartojant ibogaine sesijų metu, prižiūrint patyrusiems tiekėjams.


Žmonės, kurie jaučiasi užstrigę dvasinėse praktikose, panaudoję ibogaine pajaučia išsilaisvinimą. Tai įvyksta todėl, kad taikomos technikos, tokios kaip meditacija, kontempliacija yra per silpnos įveikti baimės barjerus prote.

Ego daro šunybes pritaikant žmonių dvasinių praktikų teikiamus rezultatus savo naudai.

Ibogaine gali laikinai supurtyti proto norą ieškoti ir pradėti žiūrėti į tai kas yra dabar. Tie, kurie ieško gyvenimo prasmės, ieško jos kažkur toli. Tačiau taip vadinamas dievas, Tao, Nirvana, dvasia ar dar kaip kitaip pavadinsime yra kontekstas, kurio dėka viskas vyksta.

Daugumas ieškančių dvasinio nušvitimo yra per daug užsiėmę ieškojimu, kai viskas yra čia, po jų nosimis.

Naudojant ibogaine, kai kurie asmenys patiria bendravimą su angelais ar protingomis būtybėmis, kurie nėra žmonės. Tokiu būdu jie nebebijo mirties, nes žino kad gyvenimas nesibaigia, tik pereina į kitą plotmę.

Žmonės gali būti palaikyti maištininkais, nes jie mažiau paiso visuomenės primetamų normų.


Daug mažiau žmonių vartoja ibogaine tam, kad išspręsti emocines problemas. Peter Frank, Ibogaine Explained autorius mano kad tai sarmata, nes vienos ibogaine sesijos nauda prilygsta dešimčiai metų psichoterapijos.

Tai atrodytų kaip iš fantastikos serijos, tačiau turime reikalų su ekspertais, kurie pagydė tūkstančius žmonių. Žinoma, niekas nenori apie tai girdėti, išskyrus tuos, kuriems reikia pagalbos.

Tradicinė terapija padeda žmonėms suprasti jų emocines problemas. Deja, tai neveda prie realių elgesio pasikeitimų. Metai po metų, žmonės laikosi tų pačių neveiksmingų įpročių, norėdami pasikeisti.

Kodėl taip vyksta? O gi todėl kad mūsų pasamonė yra galingesnė  mūsų samonę.

Psichodeliniai preparatai, tokie kaip ibogaine padeda žmonėms pasiekti proto gelmes ir suprasti traumas ir užslopintą skausmą.

Žmonės, turėję patirtį su ibogaine, pasakoja, kad jie susiduria su baimėmis, konfrontuoja jas ir pasiekia išsilaisvinimą. Ibogaine padėjo žmonėms, kurie turėjo problemų su:

  •  Depresija
  •  Baimės
  •  Sekso, maisto, pirkimo priklausomybės

Ibogaine efektyvumas susijęs su dvasine galia. Ibogaine padeda žmonėms konfrontuoti vidinius demonus. Mintys, susijusios su baime ir nežinia, praranda savo reikšmę, nes asmuo atranda ryšį su dievu. Tai nėra konkrečiai kurios nors religijos atstovas, kaip Kristus ar Buda.

Ibogaine padėjo žmonėms, sergantiems depresija. Žymus psichiatras, James Gordon, rašė savo knygoje Unstuck, kad

Depresija nėra liga…Tai yra tai kai mūsų gyvenimai prarado balansą. Tai signalas pabusti.

Dauguma depresuotų žmonių nežino, kad rationalus protas sukuria gynybinius barjerus, apsaugančius nuo realaus gyvenimo. Kol šios apsaugos veikia, sveikimas neįmanomas.


Ibogaine sukrečia protą ir susilpnina apsauginius barjerus. Visa tai suteikia galimybę pamatyti išbalansuotą gyvenimą ir gauti laiko atlikti pakeitimus, kol baimės kupinas protas vėl nepradeda kurti gynybinių kliūčių.

Potrauminis streso sindromas sugadina gyvenimus daugumai žmonių, susidūrusių su gyvenimo ir karo žiaurumais. Panaudojus ibogaine, simptomai išnyksta (Ibogaine Explained, 43 psl.)

Ibogaine daro pertraukas nuo priklausomybių, tačiau tai nėra magiškas sprendimas rimtoms psichologinėms problemoms. Ibogaine labai daug padeda, bet tik tada, kai veikia kartu su kitomis terapijomis.

Svarbiausias elementas, norint išsivaduoti nuo bet kokių priklausomybių, yra žmogaus ketinimų aiškumas.


Tyrėjai nurodo kad yra padrikų liudijimų, kurie nusako ibogaine pagalbą bet kokiais atvejais. Gabono žmonės naudoja iboga visais atvejais kai suserga, ypatingai nevaisingumo atvejais.

Fibromialgijos ir chroniško skausmo atvejais ibogaine vartojimas rodo teigiamus rezultatus.  Išsėtinė sklerozė, kamavusi vieną moterį, kapituliavo po ibogaine vartojimo. Apmaudu, kad niekas nesusistemina gautų rezultatų. Antra vertus, gana pavojinga tai daryti, nes kaip matysite, ibogaine nėra pats geidžiamiausias problemų sprendimo būdas valdininkams ir ypatingai farmacijos kompanijoms.


Ibogaine legaliai vartojamas tik vienoje šalyje: Naujojoje Zelandijoje. Kitos šalys, tokios kaip Belgija, Prancūzija, Danija, Švedija skaito ibogaine nelegaliu, nors pagalba yra neįkainojama. Tai gali suprasti tik tie, kurie susidūrę su priklausomybių rezultatais, padariniais ir įtaka artimiesiems bei aplinkai.

Įdomu, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose ibogaine yra draudžiamas kaip gelbstinti priemonė, tačiau galima jį naudoti religiniais tikslais. Oregono valstijoje Bwiti religijos išpažinėjai naudojo ibogaine tam, kad padėti narkomanui. Teisėjas nusprendė, kad jų veiksmai susiję su religija ir nuosprendis buvo iboga tiekėjų naudai.

Vyriausybės priimtų ir patvirtintų ibogaine naudojimą, jei būtų pašalinti  psichoaktyvūs komponentai. Šiuo metu yra vienas sintetinis kūrinys, vardu  18-MC. Jo molekulinė sudėtis identiška ibogaine. Bandymai su griaužikais parodė, kad narkotikų poveikis sumažėjo naudojant 18-MC.

Šis chemikalas gali būti patentuotas skirtingai nuo ibogaine, kuris yra gamtos produktas. Tik farmacijos kompanijos gali tuo užsiimti, nes norint užpatentuoti vaistą, reikalinga 300 milijonų suma, registruojant FDA ( Federal Drug Administration).

The Guardian straipsnis apie Ibogaine


Iboga yra krūmas, kurio šaknis naudoja Vakarų Afrikoje religiniams tikslams ir krizių atvejais. Ibogaine yra vienas iš junginių, esančių krūme. Ibogaine ekstraguojamas iš iboga krūmo šaknų ir naudojamas įvairių priklausomybių veikimo sutrukdymui.

Ibogaine negydo, bet pašalina abstinencijos simptomus, atidaro blokus sąmonėje, kai žmonės pradeda atsikratyti žalingų įpročių.

Ibogaine yra galingiausia psichodelinė medžiaga veikianti švelniai, be pašalinio efekto.

Tūkstančiai žmonių sugrįžo į gyvenimą, po ibogaine sesijų, pakeisdami save, požiūrį ir aplinką.

Ibogaine yra gamtos dovana, tokia pati kaip Noni, Kordicepsas, Spirulina ar Ginostema. Žinant apie tai, mes išplečiame savo pasirinkimo galimybes.

Leave a Comment