Sveikata

Gera fizinė sveikata leidžia mums džiaugtis gyvenimu. Saugodami save ir aplinkinius mes galime daryti tai  ką mes norime,tai,  ko mums reikia.

Sveikata

Namai, darbas, kelionės, artimieji ar draugai reikalauja fizinių pastangų. Virtualūs pagalbininkai gali išspręst kai kuriuos klausimus. Vis tiek kiekviena diena atneša savo siurprizus. Daug yra geriau kai mes esame pasiruošę netikėtumams ar iškylančioms problemoms.

Gera sveikata užtikrina kokybišką gyvenimą žmonėms, visuomenei, valstybei. Fizinė, protinė, ir dvasinė sveikata suteikia galimybes siekti tikslų, padėti kitiems, mažiau apdovanotiems, stiprinti visuomenę, kuri yra valstybės pamatas.

Mūsų kūnas yra šventovė kuria reikia tinkamai pasirūpinti. Kam? Kad siela turėtų tinkamus namus. Ji jaučiasi visur gerai kai yra balansas, kai mes gerai sutariame su savimi ir su išoriniu pasauliu.


Kūnui reikia maistinių medžiagų. Mes negalime gyvent kvėpuodami vien tik oru. Žmonių, kurie gali taip gyventi yra vienetai. Jie pasiekė tam tikrą tobulumo laipsnį. Mūsų yra dauguma kurie valgo kasdieninę duoną.  Gamta mus sukūrė taip kad organizmas veikia kaip tikslus laikrodis. Deja, kai pritrūksta mažiausio sraigtelio, mechanizmas pradeda klibėt.


Nesubalansuota mityba, blogi įpročiai, gyvenimo būdas priverčia kūną maištauti. Dažnai mes įvertiname sveikatą kai ji sutrinka arba eina šuniui ant uodegos.

Arodo tiek nedaug reikia kad fizinė sveikata butu gera iki gyvenimo pabaigos jei laikysimės paprastu taisyklių:

Balansuota mityba. Mes turime gauti visų medžiagų reikalingų kūno fiziologijai. Vitaminai, enzimai, amino rūgštys, mineralai, sočiosios amino rūgštys dalyvauja organizmo reakcijose. Deja, daugelis is mūsų neturi laiko, nemąsto ar tiesiog nekreipia dėmesio į mitybą.

Sakysite kad reikia daug lėšų maistui. Žinoma iš centų nepragyvensi, tačiau valgant kaip vargšui galima turėt daug geresnę sveikatą nei gyvenant kaip karaliui.

Šviežias maistas

Grūdai, sėklos,  daržovės, rauginti pieno produktai, truputis grynos mėsos , žolių arbatos neapkrauna skrandžio ir kūno papildomais kilogramais. Atrodytų, kad  nėra sunku valgyti paprastą maistą tačiau skonio receptoriai apgauna ir mes linkstame prie bandelių, perdirbtų mėsos gaminių( jei ten yra kokios mėsos), saldžių vaisvandenių. Visa tai yra negyvas maistas is kurio mes negauname energijos. Vitaminu nerasta, nes jie žūva esant aukštai temperatūrai. Mineralai esantys kūne išeikvojami. Jų stygius iššaukia atsakomąsias reakcijas, kadangi be jų negali tinkamai vykti medžiagų apykaita.


Šiuo metu žmonės mažai juda. Tai pastebima išsivysčiusiose šalyse. Gyvenimo lygis neblogas tačiau sveikatos problemos didėja. Daug žmonių sėdi įstaigose, naudoja mašinas trumpiems atstumams. Judėjimo būdai popularesni tarp jaunesnių žmonių kuriems išvaizda yra saviraiškos forma.

Judėti privalo visi. Nesvarbu ką tu veiki, tačiau  visada galima surasti laiko sportui, pratimams ar ilgesniems pasivaikščiojimams. Kūnas atsigauna, nes raumenys, raiščiai tvirtėja. Vidaus organai gauna daugiau medžiagų,  kurios tolygiau pasiskirsto dėka kraujo patekimo į tolimiausius organizmo kampelius.

Judėjimas tai sveikata

Palygink tą pačią sėdėjimo pozą su įvairiais pratimais. Nebūtina tapti olimpiniu čempionu bet judėt reikia, todel kad toje pačioje vietoje raumenys būdami išsitempę pavargsta. Kiti būdami be darbo susitraukia. Jei neatstatome pusiausvyros kūne, suteikiame darbo kinezeterapeutams ir gydytojams. Jie turi ką ir be mūsų veikti.

Judejimo būdų yra įvairių. Žmonėms gyvenantiems kaime sporto užtenka lysvėse ir rūpinantis gyvuliais. Miestiečiai turintys sėdimą darba, nukenčia daugiau.

Yra posakis kad sėdėjimas yra antras rūkymas. Žala organams yra didelė. Pridėkite stresą ir nekokybišką aplinką, turėsite pilną koktelį, galintiį susprogdinti tvirčiausią sveikatą.


Įmanoma rasti laiko kad ir trumpiems pasivaiksčiojimams. Pakeiskite liftą laiptais, per pertraukėles išeikit pasivaikščioti, padarykit tempimo pratimus jei yra sąlygų. Nesukit galvos ką kiti pasakys. Jūs esate svarbiausias žmogus sau. Gera sveikata pagelbės jums sunkią valandą ieškant išeities is problemų. Jei viskas yra gerai, dar puikiau. Jūs sutaupysite apsieidami be vaistų ir galėsite palepint save kad ir mažmoniu.

Olandai mėgsta dviračius. Nėra nuostabu pamatyt vyriškį su kostiumu ir minantį į darbą. Europoje yra daugiau galimybių naudot dviračius nei didžiuosiuose Šiaurės Amerikos miestuose. Mažos gatveles ir specialūs takai apsaugo dviratininkus nuo pavojų.

Be fizinės sveikatos yra dar dvi. Spėkit kokios?


Ši sveikata liečia smegenų veiklą. Kadangi smegenys yra pagrindinis stabas kuris reguliuoja visą kūno veiklą, mes turėtumem skirti tam daugiau dėmesio.

Mityba turi didelę įtaką. Jei smegenys negauna pakankamai maistinių medžiagų, tada laikykitės. Žinoma nuo vieno karto nieko neatsitinka, kadagi mūsų organizmas yra taip sustyguotas kad visos sistemos dirba darniai ir palaiko viena kitą bėdos atveju.

Deja tada kai nėra gyvybiškai svarbių medžiagų ilgesnį laiką, atsiranda balanso trūkumas. Tai išsaukia visokius sutrikimus kaip nerimas, depresija, koncentracijos trūkumas, migrenos. Jei eitumėm toliau, šizofrenija, dvigubos asmenybes sindromas, hyperaktyvumas papildytų sąrašą kodėl smegenys atsisako mums tarnauti.

Atrodytų taip paprasta: duok maistinių medžiagų kurių trūksta ir viskas bus gerai.  Kas įdomiausia kad daugumoje atveju taip ir yra. Jei smegenys badauja, kokia gali būt kalba apie gerą funkcionavimą?


Kokia dar kita sveikata būtų? Ogi dvasinė sveikata. Ši yra svarbiausia nes jei jei tavo dvasia yra patenkinta, tada visas bus gerai ir su kitomis sveikatomis. Yra pilna pavyzdžių kai žmonės turintys viską, nueina šunkeliais. Cia tik išsireiškimas nes šuo žino kur eina. Tie nabagai ne.

Yra pilna knygų kur autoriai pateikia sprendimus kaip save patobulinti, praturtėt ar pakeist isvaizdą. Dvasinė būsena yra subtilus dalykas. Kiekvienas tai supranta kitaip.

Dvasios dauguma iš mūsų nėra matę tik nujaučia kas tai yra.Aplamai nėra taip paprasta apibūdinti ko reiktų dvasinei sveikatai. Viena aišku kad zmogus daug įdomiau gyvena kai turi dvasinį ryšį su savimi ir pasauliu.

Tai gan skambūs žodžiai, bet tik tada galima rasti balansą. Mes visi esam skirtingi bet visi turim nuojautą. Vienų ji  yra pasislėpusi po kasdienais rūpesčiais, kitų yra stipresnė.

Yra pasakymas kad po geros naujienos kaip akmuo nuo širdies nusirito. Čia yra hiperbolė, bet tai parodo kad mes turim ne tik fizinę ir proto sveikatą, taciau yra daugiau kažkas neapčiuopamo, bet gyvybiškai reikalingo žmogui. Be dvasinės sveikatos mes būtumem robotai kurie atlieka veiksmus.

Mes justumėm savo paskirtį kaip būtybės, kurios turi  tenkint  tik fiziologinius poreikius. Mes easame daugiau nei tai. Visiems mums yra duota tai suprast. Vienas žino apie tai nuo mažumės, kitas atsipeikėja po pensijos, o kitiems ateina prošvaistės laikas nuo laiko. Kaip greitai mes tai suprasime, priklausys tik nuo mūsų pačių.

Leave a Comment